Politic

Reprezentanţii comunităţii româneşti din Ucraina cer autorităţilor de la Kiev să le permită elevilor români din Bucovina să studieze în limba maternă

Solicitarea a fost transmisă în mod repetat în timpul unei întrevederi la Cernăuţi a secretarului de stat al Ministerului român de Externe cu adjunctul şefului diplomaţiei ucrainene. Oficialul de la Kiev a promis că va aborda problema cu autorităţile centrale, transmite TVR Moldova

Membrii societăților pentru cultura română şi coordonatorii instituţiilor de presă de limbă română din Ucraina au semnalat încălcarea mai multor drepturi ale etnicilor români din această ţară. Ei au spus că vor să fie invitaţi pentru a participa la consultările privind elaborarea politicilor publice.

Ştim cu toţii că, pe baza Constituţiei Ucrainei, noi avem drept asigurat la învăţământul în limba maternă. Legislaţia care a venit după anul 2017 încoace a eliminat acest drept al nostru şi este foarte dureros ştiind că din anul 2023 va intra în vigoare această lege a învăţământului şi va trebui atunci să facem paşi care duc la asimilarea noastră”, a menționat Aurica Bojescu, secretar al Uniunii „Comunitatea Românească din Ucraina„:

Și Ilie Tudor Zegrea președintele Societăţii Scriitorilor Români din Cernăuţi a mai remarcat că fiecare regim vine și face istoria după bunul său plac. „Eu cred că în şcoală nu ar trebui să existe nici un fel de politică. Acolo ar trebui să se facă ştiinţă. Şi problema păstrării limbii şi literaturii române în şcolile din Ucraina trebuie rezolvată şi abordată la cel mai înalt nivel„, a adăugat sursa.

Totodată, Adrian Medvedi, consilier la Primăria Herţa, și-a exprimat speranța că aceste doleanțe ale comunităţii româneşti din  regiunea Cernăuţi vor ajunge la „urechile autorităţilor din Kiev pentru a fi făcute amendamentele respective la legea învăţământului, la legea despre minorităţile naţionale.”

După discuţiile purtate cu reprezentanţii comunităţii române din Bucovina şi cu reprezentantul guvernului de la Kiev, secretarul de stat al Ministerului afacerilor Externe al României, Dănuţ Sebastian Neculăescu s-a arătat încrezător că aceste problemele identitare vor fi depăşite. „Există un progres în relaţia bilaterală, un progres pe care ni-l dorim însă, şi în rezultate, nu numai în vorbe. De aceea vrem să accelerăm pe toată linia de cooperare cu partea ucraineană ce putem face în perioada următoare”, a declarat secretarul de stat.

De cealaltă parte, Vasil Bodnar, adjunctul ministrului Afacerilor Externe de la Kiev a specificat că Ucraina își dorește să reînnoiască dialogul de odinioară „inclusiv privind direcţiile noastre de interacţiune şi în primul rând în domeniul asigurării drepturilor minorităţilor naţionale, în special ale minorităţii româneşti din Ucraina, şi ale celei ucrainene din România”.

Am transmis deja invitaţia colegului meu Dan Neculăescu de a veni în Ucraina cu delegaţia română pentru a relansa şedinţele acestei comisii„, a conchis oficialul.

Articole similare

Back to top button