Politic

Maia Sandu: Voi insista în continuare pe evaluarea externă ca instrument de curățare a corpului de judecători

In cadrul intilnirii cu Consiliul Superior al Magistraturii, Presedintele Maia Sandu a insitat in cadrul adresarii sale , pe evaluarea externa a judecatorilor.

„Vorbind despre problemele cronice ale sectorului judecătoresc, mi-am exprimat regretul că, de zeci de ani, acesta nu găsește soluții pentru eliminarea persoanelor și a practicilor corupte – de facto, nu dorește să se curețe din interior. Am auzit justificări, dar și propuneri de soluții, cum ar fi implicarea mai activă a SIS și a Procuraturii pentru probarea cazurilor de corupție sau competențe suplimentare pentru CSM în evaluarea și verificarea activității judecătorilor. Am convenit că membrii CSM vor prezenta propuneri de modificări legislative pentru curățarea sistemului judecătoresc în termen de 30 de zile.

Le-am spus, totodată, că voi insista în continuare pe evaluarea externă ca instrument de curățare a corpului de judecători. Justiția va fi independentă numai atunci când din sistem vor fi excluși magistrații ce se conduc nu de lege, ci de indicațiile primite de la persoanele cu interese mari din business și politică. O justiție independentă, eficientă, compusă din judecători ghidați de lege este prioritară pentru a învinge corupția și a întoarce statul Republica Moldova cetățenilor.”

https://www.presedinte.md/rom/discursuri/adresarea-presedintelui-republicii-moldova-maia-sandu-catre-membrii-consiliului-superior-al-magistraturii?fbclid=IwAR2-eQnJWTzQ1VnEveXHa3fAX_mvI5hCy16eR5tO3P_QFT0-syrXsJlf8MU

Articole similare

Back to top button