Politic

Andrezj Duda, sustine necesitatea deschiderii de către UE a ușilor de aderare pentru Republica Moldova și Ucraina

Andrezj Duda: UE trebuie să deschidă ușa aderării pentru Republica Moldova

Cei patru șefi de state au discutat despre securitatea regională iar la conferința de presă comună președintele Poloniei, Andrezj Duda, a vorbit tranșant despre necesitatea deschiderii de către UE a ușilor de aderare pentru țări precum Republica Moldova și Ucraina. „Vom face tot posibilul ca Republica Moldova să se apropie cât mai repede de Uniunea Europeană. De fiecare data când mă întâlnesc cu șefi de stat spun că ieșirea Marii Britanii din UE nu înseamnă destrămarea acesteia. În UE este loc pentru țările care doresc aderarea și, împreună cu alți președinți, vorbim despre sprijinul ce trebuie acordat Republicii Moldova. Rezultatul recentelor alegeri din Moldova au demonstrat că această țară a revenit pe calea cea a dreaptă”, a declarat Duda.

În context, unii experți de pe cele două maluri ale Prutului au sesizat că se conturează un format „2+2” de conlucrare și sprijin – între două state membre UE (România și Polonia) și alte două state care au semnat acorduri de asociere cu Uniunea Europeană (Moldova și Ucraina).

„Republica Moldova își dorește să devină un factor de stabilitate pentru această regiune, care se confruntă cu probleme complexe. Vom fi un promotor al dialogului și păcii, al soluțiilor diplomatice, al compromisului pașnic în interesul oamenilor. Vom avea o politică externă pro-activă și previzibilă, vom participa constructiv și înțelept în dialogul global. Avem ce oferi lumii. Cu decență și fermitate, ne vom apăra valorile și interesele noastre naționale”, a menționat vineri Maia Sandu.

Vladimir Zelenski: Dezvoltarea nu poate fi asigurată fără securitate și stabilitate

„Astăzi ne-am întâlnit între prieteni și parteneri și am discutat aspecte ce țin de securitate și interacțiune”, a remarcat, la rândul său, președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, aflat pentru prima dată la Chișinău. „Felicitări pentru țara dumneavoastră frumoasă și poporului frumos al Republicii Moldova. Sărbătoriți 30 de ani de independență în condiții de securitate deloc ușoare. Să aveți putere și rezistență iar independența să dureze mii de ani. Dar dezvoltarea nu poate fi asigurată fără securitate și stabilitate”, a remarcat Zelenski.

Klaus Iohannis: Am acționat pentru ca Moldova să rămână prioritate a UE

Președintele României, Klaus Iohannis, a reconfirmat sprijinul total al României pentru reformele asumate de noua guvernare de la Chișinău și a vorbit despre oportunitatea valorificării momentului politic. „În toată această perioadă România a fost cel mai apropiat și cel mai sincer prieten al Republicii Moldova. Am onorat de fiecare dată, în mod consecvent, angajamentele asumate în beneficiul direct al cetățenilor Republicii Moldova. Am depus mereu eforturi consistente pentru a veni în sprijinul dezvoltării și modernizării Republicii Moldova și am acționat pentru a menține Moldova ca prioritate pe agenda Uniunii Europene”, a spus liderul de la Cotroceni.

Cu mesaje de felicitare pentru Moldova au venit și secretarul de stat american, Antony Blinken, Ambasada SUA de la Chișinău și Delegația UE în Republica Moldova. Statele Unite au anunțat că vor continua să sprijine o Moldovă democratică și suverană iar Uniunea Europeană a promis că va rămâne aproape de dorințele și necesitățile moldovenilor. Federația Rusă nu a transmis niciun mesaj de felicitare autorităților de la Chișinău cu ocazia aniversării a 30 de ani de la proclamarea independenței.

Sursa https://www.dw.com/ro/se-prefigureaz%C4%83-un-nou-format-regional-cu-o-moldov%C4%83-transformat%C4%83-%C3%AEn-prim-plan/a-59002848?maca=rum-CB_rom_hotnews_md-6046-html-cb

Articole similare

Back to top button